سیستم مدیریت محتوا
زمان مطالعه: 7 دقیقه

سیستم مدیریت محتوا چیست؟

همه ما میدانیم، سیستم مدیریت محتوا (CMS) برای موفقیت بیشتر وب سایت‌ها و اینترانت‌ها یک امر ضروری و حیاتی است. ولی هنوز بسیاری از شرکت‌ها و سازمان‌ها از آن استفاده نمیکنند و اطلاعات کافی ندارند. در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم سیستم مدیریت محتوا چیست و انواع آن را به شما توضیح بدهیم. پس با بلک‌وب همراه باشید.

 

سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟

به طور خلاصه سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) یا CMS، سیستمی است که به کمک آن محتوای وب ‌سایت را کنترل میکنیم. به صورت کلی CMS ازچند عنصر تشکیل شده است:

  • برنامه کاربردی مدیریت محتوا (Content Management Applicant) به اختصار (CMA)
  •  برنامه کاربردی تحویل محتوا (Content Delivery Applicant) به اختصار (CDA)
  • عنصر CMA امکان ایجاد محتوا، اعمال تغییرات و حذف بخش خاصی از محتوای وب‎ سایت، بدون نیاز به تخصص خاص در زمینه طراحی وب، برای ما فراهم می‌آورد. میتوان گفت با استفاده از سیستم مدیریت محتوا نیازی به یادگیری زبان‌های برنامه نویسی مانند HTML نیز نمی‌باشد. عنصر CDA، تمام این اطلاعات را کامپایل نموده و از آن جهت آپدیت وب‌سایت استفاده می‌نماید. در اکثر مواقع افرادی که مهارت یا زمان کافی برای کدنویسی نداشته باشند به استفاده از CMS رو می‌آورند و از طراحی سایت‌های شخصی سازی شده به جای کدنویسی استفاده میکنند.

تشریح عملکرد CMS:

نحوه عملکرد سیستم مدیریت محتوا را میتوان به بخش‌های زیر تفکیک کرد:

  1. ایجاد محتوای وب سایت
  2.  مدیریت محتوای وب سایت
  3. انتشار مطالب
  4. نمایش مطالب وب ‌سیات

ایجاد محتوای وب سایت

در سیستم مدیریت محتوا، محیطی بسیار ساده و کاربردی برای کار کردن با محیط نرم افزارword درست شده است. در واقع بدون نیاز به داشتن دانش فنی خاصی و آشنایی با زبان HTML، فقط باید عبارات مورد نظر را وارد کنید.
همچنین با استفاده سیستم مدیریت محتوا میتوان صفحات وب سایت را مدیریت کرد. به طور مثال میتوان صفحات را به هم لینک کرد یا مشخص کنیم چه مطالبی منتشر شوند.
محبوب‌ترین ویژگی که باعث استفاده از CMSها شده است، محیط نوشتاری آن برای وارد نمودن و نگهداری ساده محتوای وب سایت است.

مدیریت محتوای وب سایت

تمام صفحات و مطالبی که در وب سایت وارد می‌شوند، در هسته مرکزی CMS ذخیره می‌شوند. درواقع تمام تظیمات و تغییرات در آنجا ذخیره می شود.
این کار باعث ایجاد ویژگی‌های زیر می‌شود:
. دسترسی کارمندان به ردیابی اخرین تغییرات و تاریخ اعمال آن
. محدود کردن دسترسی کاربران به صفحات مشخص شده
. یکپارچه سازی منابع و سیستم‌های IT
با به‌کارگیری سیستم مدیریت محتوا CMS، مراحل انتشار صفحات وب سایت به صورت خودکار مدیریت می‌شود و آن را به افراد مورد مربوط ارسال می‌کند.
این کار باعث می‌شود تا افراد بیشتری به سایت نظارت کنند و از کیفیت، صحت و پایداری خوبی برخوردار باشد.


انتشار مطالب در سایت

پس از آماده کردن و تایید نهایی محتوا، میتوانید زمان انتشار محتوا و نمایش آن را در وب سایت تنظیم کنید.
موتورهای انتشار سیستم مدیریت محتوا بسیار قدرتمند هستند، که باعث می‌شود تا در هنگام انتشار در وب سایت، بخش‌‌ها و ظاهر سایت را کنترل کنید.
با توجه به اینکه سلایق در متفاوت است، CMSها به شما این امکان را میدهد تا ظاهر وب سایت را همانطور که میخواهید طراحی کنید. شما میتوانید تصمیم بگیرید که مطالب مشخص شده در کدام قسمت از وب سایت قرار بگیرد.
در نتیجه این سیستم، به صورت اتوماتیک انتشار مطالب شما را بعهده میگیرد. شما تنها کافیست روی مطالب تمرکز کنید و جایگاه آن‌ها را مشخص کنید و بارگذاری کنید.

نمایش مطالب در سایت

یکی دیگر از ویژگی های سیستم مدیریت محتوا که باعث بالا رفتن تاثیرگذاری و کیفیت وب سایت می‌شود، پشتیبانی از امکان نمایش در مرورگرهای مختلف است. همچنین می‌توانید یک سایت پویا (Dynamic) داشته باشید.

تصورات غلط در مورد سیستم مدیریت محتوا

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که، استفاده کردن از یک CMS مخصوص، باعث موفقیت وب سایت می‌شود. در صورتی که موفقیت وب سایت هیچ ارتباطی با سیستم ندارد. استفاده کردن از سیستم قدرتمند، بدون شک به شما در مدیریت کمک می‌کند، ولی موفقیت شما به عواملی مانند کیفیت محتوا، بازاریابی و خدمات و… بستگی دارد.
یکی دیگر از باورهای رایج اشتیاه، بی‌نیاز شدن از توسعه دهنده وب یا برنامه نویس با استفاده از سیستم مدیریت محتوا است. در صورتی که برای داشتن افراد متخصص در کنار سیستم های مدیریتی برای داشتن یک وب سایت حرفه‌ای الزامی است.

انواع سیستم مدیریت محتوا

با استفاده از CMS ها میتوان یک کانال دیجیتالی (وب سایت) طراحی کرد. در ادامه چند مورد از آنها را به شما معرفی میکنیم و قابلیت‌های هرکدام را شرح میدهیم.

سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده (عمومی)

سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده (Managed CMS) یک سرویس اینترنتی است که در قالب یک نرم‌افزار از پیش آماده شده ارائه شده است. در این نوع CMSها همه موارد فنی توسط سرویس‌دهنده‌ای که آن را طراحی و ارائه کرده است، مدیریت می‌شود. از بهترین‌ CMSهای عمومی می‌توان، Weebly, Joomla, WordPress و… نام برد.
تنها تفاوتی این CMSها با نرم افزارهای معمولی دارند این است که، باید روی هاست وب سایت خود نصب کنید تا بتوانید از آنها استفاده کنید.

مزیت هایی این که این CMSها دارد، پشتیبانی سازنده، توسعه، بروزرسانی های متعدد، افزونه‌های جانبی و سادگی راه‌اندازی و استفاده کردن آنهاست. به همین دلایل جدیدا از هر 10 وب سایتی که طراحی می‌شود، حداقل 8تای آن‌ها با یکی از این CMSها طراحی شده است.
اکثر این سیستم‌های مدیریت محتوا کدباز (Open Source) هستنند و تمام افرادی که در این زمینه فعالیت می‌کنند، می‌توانند تغییرات دلخواه خود را اعمال کنند. یکی از مهمترین نکاتی حائز اهمیت در این CMSها این است که، با اخرین قوانین گوگل آشنا هستند و مشکلی در سئو و امنیت ایجاد نمیکنند.


سیستم مدیریت محتوای اشتراکی (Software As A Service)

سرویس مدیریت محتوای اشتراکی (SAAS)، به سیستم مدیریت محتوایی گفته میشود که از یک شرکت ها یا سازمان های ارائه دهنده خدمات، خریداری می‌شود و هزینه آن طبق تعرفه به صورت ماهیانه یا سالانه دریافت می‌شود. این CMSها همانند سیستم مدیریت محتوای کدباز است، با این تفاوت که شما به کدها دسترسی ندارید و نمی‌توانید آنها را تغییر بدهید.

جمع‌بندی

تیم بلک وب سعی داشت در این مقاله شما را سیستم مدیریت محتوا آشنا کند. CMSها برای این به‌وجود آمدند که به شما کمک کند تا دردسر کمتری برای طراحی و مدیریت سیستم داشته باشید. انواع مختلفی از آن‌ها وجود دارد که به بعضی از آنها در این مقاله اشاره کردیم. وردپرس، یکی از محبوب‌ترین CMSها است که وب سایت زیاد و معروفی با آن طراحی شده است.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و به شما کمک کرده باشد.اگر میخواهید از هزینه های سئو باخبر بشید حتما مقاله هزینه سئو سایت رو بخونید و استفاده کنید.ما در تیم بلک وب سعی کردیم بیشترین آمار و اطلاعات را در رابطه با سئو و سایت به شما بدهیم.

دیدگاه ها

1 اردیبهشت 1402 - 19:02
رضا

ممنون از محتوای خوبتون کاملا مفهوم سیستم مدیریت محتوا رو فهمیدم . فقط سیستم های دیگه ای هم هست؟

3 اردیبهشت 1402 - 12:12
مدیر

سلام ممنون از شما.
بله سیستم های دیگه هم داره که یواش یواش برای شما قرار میدیم

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

× واتساپ